Füstös László - Tárnok Orsolya: Értékváltozás Magyarországon 1978-2009. Értékváltozás vagy értékválság?

ISSN: 
2061-7062
Szerkesztette: 
Füstös László – Tárnok Orsolya
Kiadta: 
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
Kiadás éve: 
2013
Oldalszám: 
6
Kiadvány típusa: 
Online időszaki kiadvány

A kiadványban fejezetenként kerül bemutatásra a 2013-ban, a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával, a Present Kiadó gondozásában megjelent Füstös László és Tárnok Orsolya: Értékváltozás Magyarországon 1978-2009, Értékváltozás vagy értékválság? című könyve.

A könyv öt fejezetben vizsgálja a magyar társadalomban elmúlt három évtized alatt bekövetkezett értékváltozásokat. A fejezetekben a legmodernebb statisztikai adatelemzési módszerek segítségével kerül megrajzolásra Magyarország értéktere, feltárásra kerülnek az értékváltozásokban megfigyelhető folytonosságok és megszakítottságok, valamint a modernizáció és tradíció paradigmaváltásai a megfigyelt értékalakzatokban, illetve a deklarált és valóságosan gyakorolt értékek egymáshoz való viszonyulásai is. A kapott adatokat nemzetközi kontextusban értelmezve alkot a könyv átfogó képet az amerikai és a magyar értékpereferenciák eltéréseinek feltárásával, valamint Magyarország és Európa értékterének elmúlt 10 évben 24 európai ország adatai alapján vett alakulásának megvizsgálásával. Amellett, hogy a könyv megmutatja mit jelent a tudomány eszközeivel értelmezni és elemezni a sokat emlegetett értékválságot, a gazdag adatbázis összefüggései mögött meghúzódó mélyebb struktúrákat szemléletes ábrákkal segíti megérteni az olvasónak, ezért a társadalomkutatók mellett a társadalmi változások iránt érdeklődő olvasóközönség számára is fontos összegző és könnyen áttekinthető szakirodalom.

A könyv közvetlenül a Kiadótól is megrendelhető 2940Ft-os áron a marcsi [@] present.t-online.hu email címen keresztül. Könyvtárak és közintézmények számára már három darab könyv megrendelésétől egyedi kedvezményt biztosít a Kiadó. A kedvezményről bővebb tájékoztatást a megadott email címen lehet kapni.